BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Monday, November 23, 2009

Buatmu Ibu



cuti semester dah start.. aku dapat lepak umah sekejap je , 2 hari je.. pastu aku p shah alam umah abang aku, dengan niat nak wat lesen sbnrnye tapi xjadi atas sebab kesuntukan masa..

tyme kat umah aku, aku sempat tgk cerita Bahang Ravina kat channel Astro.. korang tengok tak??

agak terlalu kurang ajar lah watak Ravina (Nabila) tu pada mak die.. emm, tapi abang aku komen, "cite ni tak sedih sangat sebab mak die muda, siap leh kaler rambut purple lagi".. haha..

tapi sbnrnye xkisah la sume tu, asalkan die mak kita, kita xlehla derhaka pun walaupun mak kita tu muda... emm, aku feel gak cite tu tapi cam dah terlebih lak derhakanya.. aku rasa ni mesti banyak tokok tambah je ni..

then tyme kat shah alam, aku kebosanan.. kemas bilik abang aku then aku terjumpa buku mastika ntah keluaran ke brape aku da xingat.. tapi caite pasal anak derhaka lah.. Nah amek kau cite die lagi dasat dari cerite Bahang Ravina tu..

aku xnangis la tapi aku sebak bile baca tu.. mmg sangat dasat.. sampai tumbuk2, sepak2.. yang klakanya alasan die, die xtau pukul mak tu salah.. memang jenis otak simpan dalam mangkuk tandas tul!!

tapi tulah sifat keibuan yang menebal, mak die lari dari umah, lepak umah sedara tapi hari2 boleh antakan makanan kat anak die, siap terpaksa naik teksi lagi.. klu aku mmg xkan lah, heh sbb aku xda sifat keibuan tu.. haha..

emm itu antara kisah yang kita nampak lah kan.. yang jelas.. tapi camne lak klu jenis yang kita xnampak?? yang kita lukakan hati mak kita tanpa kekerasan?? sebenarnya memang selalu terjadi kat kita, aku pun tak terkecuali..

Antara kesalahan2 yang kita tak sedar:

-- mak kita masak makanan, tapi korang tak makan.. sentuh pun tak.

-- time raya langsung tak belikan apa2 untuk mak kita.

-- tyme hari lahir mak dan hari ibu pulak, jangankan hadiah wish pun tak.

-- telefon mak bile susah je, tuk mintak duit, bila putus cinta etc.

-- langsung tak ada masa  nak berbual dengan mak bile hiburan kat depan mata.

-- abaikan pesanan mak..

-- jarang doakan mak, padahal mak hari2 doakan kita sihat dan dijauhkan bala.

-- bila berjalan ngan mak, nak laju je.. kenapa?? sbb segan jalan ngan orang tua.

-- mak belikan pakaian, tapi kita xnak pakai.

-- rasa geli bila mak nak peluk cium.

emm, menda2 kat atas ni memang remeh bagi kita tapi bagi mak kita lak camne?? aku rasa tak kira la se-cool mana pun mak korang, mesti dia akan terasa gak tapi demi jaga ati anak2, die diamkan aja.. kita lak kenapa xleh jaga ati dieorg??

Aku pernah dgr fakta manusia akan lebih sensitif bila semakin tua.. tapi bila mak kita cam merajuk dgn kita, jangan la fakta ni pulak dikaitkan.. sepatutnya fakta ni digunapakai untuk kita ubah sikap kita sendiri.. Semakin tua mak kita, semakin banyak la benda yang  kita perlu ambil kira untuk jaga hati mak kita..

tak payahlah jaga hati kawan2, pasangan, majikan atau pensyarah korang klu mak sendiri pun korang tak pandai nak jaga hatinya..
Adios amigos...

-->  Mak, amy sayang mak!!! Maafkan amy sbb belum berhenti merokok lagi..  : (




Buatmu Ibu -- Ae Man

Ibu bergenang air mataku
Terbayang wajahmu yang redup sayu
Kudusnya kasih yang engkau hamparkan
Bagaikan laut yang tak bertepian

Biarpun kepahitan telah engkau rasakan
Tak pula kau merasa jemu
Mengasuh dan mendidik kami semua anakmu
Dari kecil hingga dewasa

Hidupmu kau korbankan
Biarpun dirimu yang telah terkorban
Tak dapat kubalasi akan semua ini
Semoga Tuhan memberkati kehidupanmu ibu

Ibu kau ampunilah dosaku
Andainya pernah menghiris hatimu
Restumu yang amatlah aku harapkan
Kerana disitu letak syurgaku

Tabahnya melayani kenakalan anakmu
Mengajarku erti kesabaran
Kau bagai pelita di kala aku kegelapan
Menyuluh jalan kehidupan


Kasihanilah Tuhan ibu yang telah melahirkan diriku
Bagaikan kasih ibu sewaktu kecilku
Moga bahgia ibu di dunia dan di akhirat sana...


Kasih sayangmu sungguh bernilai
Itulah harta yang engkau berikan
Ibu... dengarlah rintih hatiku untukmu ibu

6 sms:

~LeAChUcky~ said...

huwaaa...sedey... :( lgu 2 pun dh la sedey..mak, lea sayang mak jugaak.. T_T

Amy Chucky said...

bersama samalah kita sayang mak dan mak mertua kita.. :P

Bulan Boolat said...

amy pandai tulis:
saye touch!
:(

Lensa said...

aku sayang mak aku.. smue bende derhaka amy ckp smue aku x wat.. muaah lurve u mommy~

Ikhwan said...

amy...its time to tinggalkan rokok...
pls...aku tau mak ko syg ko sgt2 weh...dah bape kali aku g umah ko...aku leh nampak mak ko cmne...huhu pls...okeh?
aku bantu~
"apa yg mak kita nak adalah yg terbaik untuk kita...die tahu dan die memikirkan untuk masa depan kita...bukan saje2 die nak sesuatu...die mahu sesuatu mesti bersebab..." =)

riez1004 said...

nice entri.
credit to amy..
wah.blog dah cantik.menarik..
tahniah!!